A leszokás az alkoholról többé nem csupán álom!

Szponzorált tartalom

leszokás az alkoholról
leszokás az alkoholról

Mindig is nagyon foglalkoztattak az álmok. Ez sokszor megjelenik az írásaimban is. Azt érzem, hogy az álmok néha olyan dolgokat tudnak elmondani rólunk, amiket el sem tudunk képzelni. Rengeteg olyan trauma van, amikről azt gondoljuk, hogy már megértettük és feldolgoztuk őket. Jön azonban az éjszaka és hirtelen minden megváltozik. Ráadásul néha ezek az álmok segíteni is tudnak minket abban, hogy felfogjuk, valóban mi is a gondunk. Ezzel pedig lépéseket tehetünk afelé, hogy elkezdjünk javulni.

Az egyik nagyon különös dolog, amit az utóbbi időben fedeztem fel az álmokkal kapcsolatban, az az volt, hogy mennyire katartikus élményt jelent, ha álmunkban hallunk meg egy zeneszámot. Többször történt már ilyen velem és valahogyan olyan érzésem lett, mintha eggyé váltam volna az adott számmal. Ez egy olyan élmény, amit remélem, hogy mindenki meg tud tapasztalni egyszer az életében.

Az álmok egyébként azért is vonzanak engem nagyon, mert olyan rejtélyesek. A pszichológia már elkezdett foglalkozni a tudatalatti fogalmával, de jelenleg még nagyon keveset tudunk arról, hogy miként működik. Minden egyes ember, aki ezen a földön él, egyedi és varázslatos történeteket tud alkotni a képzeletével, amiket álom közben meg is tudnak élni. Ráadásul az életünknek egyharmadát alvással töltjük. Ezért is hihetetlen, hogy csak ekkora figyelmet kapnak az álmok.

Persze nem minden álom kellemes, különösen azok a traumákkal kapcsolatosak, amiket az előbb említettem. Olyan furcsa, mikor egy ilyenből felébredünk. Az álom ideje alatt teljesen valóságosnak éltük meg az egészet. Sokszor visszakerülünk középiskolába, vagy bármilyen más kiszolgáltatott helyzetbe és megélhetjük azt, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlünk ezek a szituációk. Nekem néha van olyan, hogy egy intenzívebb rossz álom után, akár egy fél napig is a hatása alatt vagyok. Általában nem szokott negatívan hatni rám, hanem elgondolkozom az álom által feldobott szituáción. Néha persze van olyan is, hogy nem jelent semmit egy álom. (Legalábbis ezt hisszük) És sokszor nem szabad rágódni egy rossz álmon, hanem folytatni kell az életünket.

Persze ez nem mindennel van így az életben. A leszokás az alkoholról, egyáltalán nem egy olyan dolog, amit félvállról kéne vennünk. Rengeteg barátom volt, akinek a családját tönkretette az alkoholizmus és az egyikőjük maga is alkoholista lett. Ezért is jött hozzám, hogy megkérdezze, van-e esetleg olyan hely, ahol a leszokás az alkoholról nem csupán álom? Én elkezdtem keresni a neten és a leszokás az alkoholról kulcsszóra, elsőként a Felépülök oldalát adta ki. Szóltam a barátomnak, hogy nézzük meg együtt, hiszen az ő véleménye a legfontosabb egy ilyen szolgáltatás kiválasztásánál.

Egy olyan helynél, mint a Felépülök, rendkívül fontos az, hogy bizalmat tudjunk érezni. A leszokás az alkoholról nem egy egyszerű út, de talán a legnehezebb része az, hogy beismerjük, hogy rendelkezünk ezzel a problémával. A Felépülök kezdőlapjára belépve már rögtön nem gondoljuk azt, hogy gyengék, vagy bukottak lennénk. Pedig ez a két dolog szokott a fő oka lenni annak, hogy az alkoholista ne tudjon belekezdeni a felépülés folyamatába. A Felépülök oldalának kialakítása és színei hívogatóak. Egyáltalán nem érezni személytelennek a helyet. Sőt, mikor a rehabilitációra gondol az ember, biztos vagyok benne, hogy nem egy olyan képet alkot róla, mint amit a Felépülök oldala mutatott nekünk.

Kórházi, hideg ágyak helyett, a Felépülök oldalán található képek inkább azt sugallják, hogy egy baráti körnek leszünk a tagjai. Ez pedig egy olyan baráti kör, ahol senki sem fog ítélkezni fölöttünk, bármennyire is hihetetlen ezt elgondolni. Már a kezdőlapon olvashatunk arról is, hogy milyen szakemberek dolgoznak itt. Attól függetlenül, hogy profi képzéssel rendelkeznek, van egy plusz pontjuk, ami talán más szolgáltatások fölé emeli azt, amit a Felépülök oldala kínál. Az itt található terapeuták nem csak azért tudják, hogy min megyünk keresztül, mert elolvasták egy könyvben, vagy meghallgattak pár előadást az egyetemen. Szinte mindannyian felépült alkoholisták, akik számára a leszokás az alkoholról nem csak álom volt.

Láttam a barátom arcán, hogy már ez is mekkora reményt tudott adni neki. Hiszen ez azt jelenti, hogy a leszokás az alkoholról nem lehetetlen. Az is megtörténhet, hogy azt hisszük, hogy a mi indokunk az alkoholizmusra olyan durva, hogy ezen biztosan nem lehet segíteni. Itt azonban meghallgathatjuk olyan emberek történeteit, akik talán sokkal rosszabb dolgokon is átmentek, mint mi. Ha pedig onnan van visszaút, akkor nekünk is lehetséges megtalálni ezt, természetesen a kellő elhatározás mellett.

Az ilyen történetekért egyébként nem kell egy terápiás elvonulásra sem beiratkoznunk. Az oldal rendelkezik egy olyan menüponttal, hogy „történetünk”. Ezt már a kezdőlapról el tudjuk érni és miközben olvastam, én is nagyon megdöbbentem, hogy micsoda emberi sorsok vannak. A barátom még el is érzékenyült. Hihetetlen volt számomra, hogy egy cég, ami alapjában véve csak egy szolgáltatást nyújt nekünk, ilyen fajta őszinteséggel tud felénk fordulni. Pedig az itt található információk nagyon személyesek voltak és biztos vagyok benne, hogy sok sebet feltéptek, miközben írták őket. Mégis, ezekkel a történetekkel csupán még több reményt tudtak adni a barátomnak és nekem is arra, hogy megbízzak az ő módszerükben és szolgáltatásukban.

Kicsit azonban szerettem volna arról is olvasni, hogy konkrétan mi történik egy ilyen 28 napos felépülési programon, amit hirdetnek. A kezdőlapon tudatták velünk, hogy ők is megjárták már ezt az utat. Tudják, hogy mik a rendszer buktatói és miért olyan nehéz egyedül felépülni. Talán ez az utóbbi dolog volt a legérdekesebb az összes közül. Rengeteg ember érzi azt, hogy nincsen szüksége külső segítségre, elvégre a leszokás az alkoholról, csupán annak kérdése, hogy mennyi lelki ereje van az embernek. Sajnos azonban nem működünk ilyen egyszerűen, bármennyire is ezt szeretnénk hinni. A pszichénk sokféleképpen próbál minket átverni. Főleg amiatt, mert a függőség nem csak egy mentális, hanem egy fizikális állapot is. Ezzel pedig sokkal nehezebb bármit kezdeni egyedül, mint egy kis buta gondolattal.

Az általuk kínál program egy, már 7 évtizede használt modellen alapul, amelynek meglepően magas felépülési mutatói vannak. Természetesen ez a mutató sosem lehet száz százalékos, hiszen rengeteg személyes tényező is közrejátszik abban, hogy az adott ember fel tudja-e adni a függőségét. A szám azonban minket meggyőzött, úgyhogy a haverom elhatározta magát és felhívta őket az oldalon található számon. Az ügyfélszolgálattal történő beszélgetés sem idegenített el minket tőlük. Nagyon kedvesek voltak és fel is írták a haveromat a következő 28 napos felépülési programra. Miután visszatért erről, már ő is úgy gondolta, hogy a leszokás az alkoholról nem egy lehetetlen dolog.